98232
Książka
W koszyku
Książka, napisana przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, stanowi zbiór najbardziej aktualnych norm żywienia dla ludności Polski, z uwzględnieniem najnowszych zaleceń międzynarodowych.
Autorzy przedstawiają zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i poszczególne składniki pokarmowe. Omawiają rolę racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym. Podejmują również tematykę związaną z suplementami diety, żywnością wzbogacaną i genetycznie zmodyfikowaną. Wartość publikacji podnoszą liczne tabele ułatwiające szybkie odszukanie żądanych wartości.
Książka adresowana jest do dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także do fizjologów i farmaceutów. Może być wykorzystywana w kształceniu studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego oraz kierunków związanych z nauką o żywieniu człowieka.
Zawiera:
- Wprowadzenie / Barabara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz
-Energia / Barbara Bułhak-Jachymczyk
-Białko / Barbara Bułhak-Jachymczyk
-Tłuszcze / Lucjan Szopnar, Hanna Mojsak, Maciej G. Ołtarzewski
-Cholesterol / Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek
-Węglowodany / Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska
-Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) / Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska
-Witaminy / Barbara Bułhak-Jachymczyk
-Składniki mineralne / Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk
-Woda i elektrolity / Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik
-Zastosowanie norm żywienia w ocenie spozycia na poziomie indywidualnym i grupowym / Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk
-Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności / Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros
-Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym / Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek
-Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) / Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska
-Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności / Hanna Kunachowicz, Alicja Walkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk
- Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia / Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek
- Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym / Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar
-Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie / Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz
Status dostępności:
Czytelnia dla Dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 613.2 [Czytelnia dla Dorosłych] (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej