98232
Book
In basket
Chemia rolna jest odrębną dyscypliną nauki utworzoną w połowie XIX w., która ukształtowała się wraz z opublikowaniem pierwszych podręczników z zakresu nawożenia oraz rozpoczęciem eksploatacji i produkcji nawozów mineralnych. Dyscyplina ta zajmuje się poznawaniem i kształtowaniem oddziaływania nawozów na roślinę za pośrednictwem środowiska glebowego. Głównym celem chemii rolnej jest optymalizacja nawożenia, prowadząca do wzrostu plonów roślin, z zachowaniem ich dobrych cech jakościowych, wysokiej efektywności, a więc i opłacalności, oraz bez ujemnego wpływu na środowisko. Dobór optymalnej dawki nawozów przy wysokiej efektywności ich działania ma wpływ na wzrost opłacalności produkcji roślinnej, a jednocześnie eliminuje ujemne skutki nawożenia w środowisku naturalnym. Centralną i specyficzną treścią tej dyscypliny jest określenie potrzeb pokarmowych i nawozowych roślin oraz doradztwo w tym zakresie. Tak rozumiana optymalizacja nawożenia może być realizowana przez chemika rolnego, jeżeli uwzględnione zostaną wiadomości z dyscyplin pokrewnych, takich jak: gleboznawstwo i mikrobiologia gleby, botanika, fizjologia roślin i biochemia, chemia, ekologia. Równocześnie chemia rolna stwarza podstawy do dobrego opanowania ogólnej i szczegółowej uprawy roli i roślin, przemysłu rolno-spożywczego, żywienia ludzi i zwierząt, ochrony środowiska, przemysłu nawozowego i innych gałęzi gospodarki. (...)
Opracowanie to przeznaczone jest nie tylko dla studentów kursu podstawo-wego z przedmiotu chemia rolna, ale również dla magistrantów specjalizujących się w tej dyscyplinie oraz dla pracowników laboratoriów chemicznorolniczych. - [fragm. Przedmowy]
Availability:
Czytelnia dla Dorosłych
Copies are only available in the library: sygn. 631 [Czytelnia dla Dorosłych] (1 egz.)
Notes:
Target audience note
Podręcznik dla studentów rolnictwa i ogrodnictwa.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again